Biologia żywności

Zgłoszenia prosimy kierować pocztą elektroniczną lub tradycyjną:

Instytut Biologii i Nauk o Ziemi
ul. Arciszewskiego 22b, pok. 5
76- 200 Słupsk
tel. (59) 84 05 337
e-mail: instytut.binoz@apsl.edu.pl

Do kogo kierowane są studia: Oferta skierowana jest do absolwentów studiów wyższych (licencjackich, inżynierskich, magisterskich) kierunków z dziedziny nauk przyrodniczych o dowolnym profilu oraz z zakresu żywienia człowieka, dietetyki czy technologii żywności, a w szczególności do osób pracujących w przemyśle spożywczym, producentów i dystrybutorów żywności, osób chcących poszerzyć swoją wiedzę na temat produkcji i przetwórstwa żywności oraz zainteresowanych w/w tematyką studiów.

Sylwetka absolwenta: Absolwent studiów podyplomowych jest przygotowany do pracy w laboratoriach, zakładach produkcyjnych i instytucjach związanych z żywieniem, produkcją żywności i jej kontrolą.

Plan studiów (zestaw kursów): Studia obejmują 305 godzin podzielonych pomiędzy następujące zajęcia: Propedeutyka nauk o żywności, Biochemia i chemia żywności, Mikrobiologia żywności, Toksykologia żywności, Fizjologia i patofizjologia człowieka, Żywienie człowieka i dietetyka, Ocena żywności i żywienia, Żywność pochodzenia roślinnego, Żywność pochodzenia zwierzęcego, Biotechnologia żywności, Żywność funkcjonalna i specjalnego przeznaczenia, Podstawy fitochemii i fitoterapii, Farmaceutyki i suplementy diety, Bezpieczeństwo w produkcji żywności, Analiza i ocena jakości żywności, Podstawy technologii żywności, Żywność etniczna i orientalna, Praktyka - zajęcia m.in. w jednostkach naukowo-badawczych, laboratoriach, zakładach produkcyjnych, instytucjach związanych z żywieniem, produkcją
żywności i jej kontrolą.

Czas trwania studiów: 2 semestry/305 godz.

Powrót do listy kierunków

Akcje

Akademia Pomorska Punkt rekrutacyjny

Adres

ul. Bohaterów Westerplatte 64,
76-200 Słupsk,
I piętro s.202
W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Czytaj więcej